Sistemul de incalzire prin pardosela va fi prezentat in spatiile viitorului metrou grec

Sistemul de incalzire prin pardosela va fi prezentat in spatiile viitorului metrou grec

Pe perioada executiei unui proiect de constructie din Salonic – Grecia, o podea antica din mozaic a fost descoperita fiind aproape complet conservata.

Podeaua frumoasa dateaza inca din secolul al IV-lea sau al V-lea si a fost descoperita in timpul construirii noului metrou din Salonic, care urmeaza a fi pus in functiune in anul 2020. Dupa terminarea lucrarilor, cele patru noi linii de metrou vor lega 18 statii situate pe tot intinsul orasului.

In timpul sapaturilor pentru statia Monastiraki au fost descoperite etajele antice ale unei cladiri.  Podele erau decorate cu mozaicuri si par a apartine unor case rezidentiale. Este clar ca vechii greci si-au apreciat confortul asa cum au facut-o romanii. Sistemul de incalzire prin pardoseala a trecut testul timpului si a ramas intact, protejate de podeaua de deasupra.

In prima saptamana a lunii martie, Consiliul Arheologic Central (KAS) al Greciei a facut anuntul ca podelele vor fi expuse publicului. Exact unde si cand nu a fost anuntat inca. KAS este in discutie cu Attiko Metro, firma de constructie care construieste statia de metrou din Salonic. Se spera ca se poate gasi un loc pentru a expune podeaua spre a fi vizualizata in interiorul statiei, fapt care va atrage o multime de vizitatori.

Nu doar mozaicurile in sine sunt foarte frumoase, dar foarte multi oameni vor fi interesati sa vada  si sa compare sistemul de incalzire antic cu versiunile moderne de incalzire in pardoseala.

Incalzirea electrica in pardoseala devine din ce in ce mai populara, pe masura ce oamenii isi dau seama cat de rentabila si eficienta este. In plus, desigur, asemenea grecilor antici, oamenii se bucura intr-adevar de confortul creat de senzatia de pardoseala calda.